FAQ

Finns det färdiga batterier?

Ja, det finns fungerande prototyper. Vi jobbar fortfarande med att få batteriet bättre och det produceras idag i labb. Det är en del jobb kvar innan vi kan börja med massproduktion och vi vill först hitta bra användningsområden som vi kan optimera batteriet för.

Hur lång är batteritiden?

Vad gäller hur länge energin räcker så beror det jättemycket på vad man använder det till, på samma sätt som din mobiltelefon snabbt får slut på batteri om du spelar filmer men håller länge om den bara ligger i fickan. En sak att notera är att oavsett vilket batteri man väljer så får man alltid dubbelt så lång batteritid om man har ett batteri som är dubbelt så tungt. Därför kan det vara vettigt att jämföra hur lång batteritid per gram batteri som man får för olika batterier. Här är enescabatteriet sämre än gängse batterier och kommer förmodligen fortsätta vara sämre trots att vi jobbar med att förbättra det. För tävlingens skull kan ni tänka er att enescabatteriet kan lagra ungefär en tiondel av energin som ett metallbatterier ifall vikten är samma.

Hur tåligt är batteriet?

Det går att göra mycket tåligt. Det är inte skrivet i sten precis vilka material som kommer ingå och de flesta tänkbara problem som att det utsätts för vatten, minusgrader, hetta eller slitningar går enkelt att fixa så länge vi inte talar om extrema miljöer såsom ett lager utanpå nästa rymdfärja.

Borde inte det här batteriet kunna ersätta vilket batteri som helst, såsom mobiltelefonbatterier?

Nej. De batterier som används idag ger bättre batteritid för samma storlek av batteri och i många användningsområden är detta det viktigaste. I en mobiltelefon till exempel så skulle kanske laddningstiden vara kortare men batteritiden vara mycket lägre, detta låter inte som en mobiltelefon som många skulle vilja ha. En bra applikation bör vara en där vanliga batterier av någon anledning inte fungerar, eller där någon av fördelarna är viktigare än hög batteritid. Det kan till exempel vara en produkt som är naturlig att ladda ofta, en engångsgrej, en som använder lite energi, eller en produkt som inte används länge åt gången.